Ротавирустық инфекция туралы не білуіңіз керек?
Ротавирустық инфекция (ротавирустық гастроэнтерит немесе ротавирус) – бұл rotavirus тектес вирус тудыратын жедел ішек инфекциясы.
Қоздырғыштың берілу механизмі - фекальды-ауызша (қоздырғыш адам ағзасына ауыз арқылы енеді).
Беру жолдары:
- тұрмыстық байланыс (жеке гигиена ережелерін "лас қолдар", қоршаған тұрмыстық заттар арқылы сақтамаған жағдайда);
- су (вирус жұқтырған суды тұтынған кезде);
- алиментарлы (Тамақ өнімдері, әдетте, термиялық өңдеуден өтпейді, көбінесе сүт өнімдерін, жуылмаған немесе нашар жуылған жемістерді, көкөністерді, жидектерді тұтынған кезде).
Ротавирустық инфекцияның ауа-тамшы жолының берілу мүмкіндігі жоққа шығарылмайды.
Инфекцияның негізгі көзі - науқас адам. Ауру жедел басталады, 15 сағаттан 7 күнге дейін созылады. Аурудың белгілері максималды дамуға 12-24 сағаттан кейін жетеді, аурудың жалпы ұзақтығы ауырлығына байланысты 3-тен 10 күнге дейін.
Белгілері:
* Іштің ортаңғы бөлігіндегі ауырсыну, гүрілдеу, сулы диарея, құсу (аурудың бірінші күнінде пайда болады, сол күннің соңында тоқтайды).
* Тәбет төмендейді немесе жоқ.
* Бас ауруы, бас айналу, бұлшықет әлсіздігі.
* Қызба (көбінесе балаларда) – шамамен 2 күн.
* Катаральды құбылыстар (ринит, фарингит).
Инфекцияның алдын алу:
* Жеке гигиена ережелерін сақтаңыз, көшеден үйге оралғаннан кейін, қоғамдық орындарға, көліктерге, ауруханалар мен емханаларға барғаннан кейін, тамақ дайындамас бұрын, тамақтанар алдында және дәретханаға барғаннан кейін қолыңызды мұқият жуыңыз.
* Қайнатылған немесе бөтелкедегі суды ішу үшін пайдаланыңыз.
* Көкөністерді, жемістерді ағынды су астында қолданар алдында мұқият жуыңыз, кішкентай балалар үшін қайнаған сумен немесе қайнаған сумен күйдіріңіз.
* Кездейсоқ адамдардан немесе рұқсат етілмеген сауда орындарынан азық-түлік сатып алмаңыз.
* Ыстық және суық тағамдарды дайындау кезінде гигиена ережелерін, жарамдылық мерзімдерін және тамақ өнімдерін сақтау шарттарын сақтау.
* Сапалы тағамдарды жеу.
* Ойыншықтарды мұқият жуыңыз.
* Үй-жайларды дымқыл тазалау және желдету.
* Дезинфекциялау құралдарын қолдана отырып, санитарлық техниканы мұқият тазалауды жүргізу.
ӨЗІҢІЗДІ ЖӘНЕ БАЛАЛАРДЫ ИНФЕКЦИЯЛАРДАН САҚТАҢЫЗ. Гигиена ережелерін сақтаңыз!