Гипертонияға арналған тамақтану және дұрыс тамақтану
Артериялық гипертензия ең көп таралған аурулардың қатарына жатады, олардың негізгі белгісі Жүрек-қан тамырлары жүйесіндегі қан қысымының жоғарылауы болып табылады. Артериялық гипертонияның неғұрлым ауыр дамуына үнемі шамадан тыс тамақтану, тұзды шамадан тыс жеу, темекі шегу және жаттығулардың болмауы да ықпал етуі мүмкін.
Гипертонияға арналған тамақтану ережелері:
1.Тұздың күнделікті бөлігін шектеңіз. Күніне 4-5 грамм. Тағамның дәмін жақсарту үшін дәмдеуіштерді (насыбайгүл, аскөк, сарымсақ, ақжелкен, пияз), мүкжидек пен лимон шырынын қолдануға болады.
- Күнделікті мәзірдің энергетикалық құндылығын 1000-1500 килокалорияға дейін азайтыңыз. Қатты төмен калориялы диеталар мен жоғары қысымды ораза ұстауға қарсы. Артық салмағы бар гипертониялық науқастарға аптасына 2 рет вегетариандық ораза күндерін өткізуге рұқсат етіледі.
3.Күнделікті мәзірден жануарлардың майларын алып тастаңыз. Жоғары қысымның ең көп тараған себебі-тамырлардың "жаман" холестеринмен бітелуі.
4.Диетаны құрамында калий мен магний бар тағамдармен байытыңыз. Калийдің табиғи көздері-кептірілген өрік, банан, қара өрік, картоп (пісірілген), қауын, қарбыз, мейіз, асқабақ, итмұрын (жемістер), авокадо. Магний көп мөлшерде Кебекте, Жармада (сұлы, арпа, қарақұмық, бидай), жапырақты жасылдарда (ақжелкен, салат), көкөністерде (сәбіз, қызылша), жаңғақтарда (Бадам, Фундук, жаңғақ) болады.
5.Алкогольді, никотинді, құрамында кофеин бар сусындарды диетадан шығарыңыз.
6.Қарапайым көмірсуларды ауыстыру қиын. Жоғары молекулалы көмірсулардың ең жақсы көздері - дәнді нан, жарма, жидектер, шөптер, көкөністер, жемістер.
7.Жұмсақ пісіру әдістерін қолданыңыз. Тағамды термиялық өңдеудің ең жақсы нұсқалары-қайнату, пісіру, қайнату, бумен пісіру.
8.Бөлшек тамақтану режимін сақтаңыз. Тамақтың оңтайлы жиілігі күніне 5-6 рет.
9.Тағамның негізгі компоненттерінің арақатынасына төтеп беріңіз. Гипертонияның күнделікті рационына мыналар кіруі керек: 15% ақуыз (90 – 100 грамм), 30% май (80 – 85 грамм), 55 – 60% күрделі көмірсулар (350 – 400 грамм).
10.Ішу режимін сақтаңыз. Судың күнделікті бөлігі (сусындардан басқа) дене салмағының әр килограммына 35 – 50 миллилитр қатынасына байланысты есептеледі. Емдеуші дәрігердің ұсынысы бойынша әртүрлі ораза күндерін қолдануға болады (сүзбе, айран, қарбыз, алма, кептірілген өрік, күріш-компот, сүт, салат және т.б.).