Қарбыз және қауын: қалай уланбауға болады
Бақша маусымы жалғасуда. Бұл тәттілер денсаулыққа қауіпті болуы мүмкін екенін бәрі біледі. Өзіңізді ішек инфекцияларынан қорғау үшін қарапайым санитарлық ережелерді сақтау керек:
- стихиялық базарларда сатып алмаңыз;
- бақша дақылдарын сатуға арналған орын қоршалып, күн мен жаңбырдан сенімді қорғалуы тиіс. Сату нүктесі шатырдың астында болуы керек;
- қарбыз мен қауын биіктігі кемінде 20 сантиметр болатын арнайы науаларда сақталуы керек.
Сатып алу кезінде бетінің тұтастығына назар аудару керек.
Оның жарықтар, сызаттар, ойықтар болмауы маңызды, өйткені қарбыз мен қауын тасымалдау кезінде жиі лақтырылады, ал ойықтар көбінесе жеміс целлюлозасының қышқылдануына және нашарлай бастауына әкеледі.
Кесілген қарбыз мен қауын сатып алу ұсынылмайды, сонымен қатар жемістердің піскеніне көз жеткізу үшін сізбен бірге кесуді сұраңыз. Қабықтағы кір пышақпен кесілген кезде целлюлозаға оңай түседі.
Жемісті кесер алдында кейбір ережелерді сақтау керек: оны ағынды сумен және щеткамен жақсылап шайып тастау керек, жемісті қабығына дейін жеуге болмайды: нитраттардың көп бөлігі қабыққа жақын және сабаққа жақын, кесілген қарбыз немесе қауынды тоңазытқышта бір күннен артық сақтау ұсынылады.
Егер сіз әлі де сәтсіз ұрыққа тап болсаңыз және өзіңізді нашар сезінсеңіз, бұл көбінесе дененің улануына әкеледі.
Алғашқы белгілер: шаршаудың жоғарылауы, қатты бас ауруы, жүрек айну, құсу және диарея, кейбір жағдайларда температура, құрысулар және буындардың ауыруы мүмкін. Бір жасқа дейінгі балалар әсіресе улануға бейім. Дәрігер келгенге дейін көп мөлшерде су ішу арқылы құсу тудыруға тырысу керек.
Өз қауіпсіздігіңіз үшін әрқашан арзан жерде сатып алу қажет емес.