Фастфуд (фаст- фуд) және оның денсаулыққа әсері
Фаст – фуд-бұл көмірсулардың, қанттың, зиянды майлардың және тұздың (натрий) көп мөлшері бар тез дайындалатын тағам. Бұл тағамдарда әдетте жоғары калория бар және олардың көпшілігінде ешқандай тағамдық құндылық жоқ. Пісіру жылдамдығы оны тағамдар үшін тамаша нұсқа етеді және тапсырыс беретін тағамдардың калориясына аз адамдар назар аударады.
Мұндай тағамды жиі тұтыну калорияның жоғарылауына әкеледі, бұл өз кезегінде қосымша фунттардың жиынтығына әкеледі. Артық салмақ денсаулықтың әртүрлі созылмалы проблемалары үшін қауіп факторы болып табылады. Фаст-фудта жануарлардың майлары өте көп, олар артық салмаққа ғана емес, сонымен қатар жүрекке теріс әсер етеді. Фаст-фуд холестеринді жоғарылатады және атеросклерозға әкелуі мүмкін. Жануарлардың майлары бауырға үлкен жүктеме түсіреді. Көбінесе фаст-фудта ең арзан және қауіпті майлар болады.
Фаст-фудта іс жүзінде қоректік заттар мен пайдалы компоненттер жоқ, оны жүйелі түрде қолдану денеде дәрумендер мен минералдардың жетіспеушілігіне әкеледі. Егер сіз тез дайындалатын тағамдармен үнемі тамақтансаңыз, сіздің денеңіз талшықтардың, дәрумендердің жетіспеушілігінен зардап шегеді.
Фаст-фуд өндірісінде дәмді күшейткіштер, хош иістендіргіштер және басқа қоспалар қолданылады, олар зиянды ғана емес, сонымен қатар тәуелділікті тудырады, сондықтан мен өнімдерді қайта-қайта жегім келеді.
Егер сіз өзіңіздің және балаларыңыздың денсаулығына мұқият болсаңыз, онда сіз салауатты өмір салтына көшуіңіз керек. Сіз тек пайдалы тағамдарды жеп, тез тамақтану орнын айналып өтуіңіз керек. Фаст-фуд және оның зияны бәріне бұрыннан белгілі, бірақ біз өз білімімізді қаншалықты аз пайдаланамыз. Егер сіз фаст-фудтың зияны туралы ескертуге назар аударуды жалғастыра берсеңіз, онда фаст-фуд индустриясының қарқынды дамуымен қоғам семіздікке және сәйкесінше онымен бірге жүретін ауруларға көбірек ұшырайды.
Міндетті әлеуметтік медициналық сақтандыру шеңберіндегі медициналық қызметтер тізбесі