Меню KDT

Жаңалықтар

poster

ЖІИ алдын алу-сіздің қолыңызда!

Жедел ішек инфекциясы (ЖІИ) - бұл асқазан-ішек жолына әсер ететін әртүрлі микроорганизмдер (бактериялар, вирустар, қарапайымдылар) тудыратын жұқпалы аурулар тобы.

 

 Инфекция жолдары:

- Азық-түлік. Инфекция көзі, мысалы: нашар термиялық өңделген тағамдар (ет, жұмыртқа, сүт), дұрыс сақталмаған немесе жарамдылық мерзімі өткен тағамдар, лас шикі көкөністер мен жемістер болуы мүмкін.

 

- Ауа тамшылары. Ауаның таралуы вирустық ішек инфекцияларына тән. Бұл жағдайда микроорганизмдер ластанған ауамен және сілекей бөлшектерімен дем алған кезде адамға енеді.

 

- Тұрмыстық байланыс. Инфекция жалпы тұрмыстық заттар (сүлгі, ыдыс-аяқ, ойыншықтар) немесе үй жануарларымен байланыста болғаннан кейін жуылмаған қолдар арқылы беріледі.

 

- Су. Инфекция бассейндерде, су қоймаларында, сондай-ақ суды тұтыну кезінде, әсіресе орталықтандырылған сумен қамтамасыз етілмеген аймақтарда суды жұту кезінде пайда болады.

 

ЖІИ  белгілері: іштің ауыруы, диарея, құсу, жүрек айну, безгегі, әлсіздік, дегидратация

 

Өзіңізді және жақындарыңызды қорғау үшін қарапайым, бірақ маңызды шараларды қолданыңыз:

-көшеден кейін, тамақтанар алдында және дәретханадан кейін қолыңызды сабынмен жуыңыз;

- тек қайнатылған немесе бөтелкедегі суды ішіңіз;

- жемістер мен көкөністерді мұқият жуыңыз, оларға қайнаған су құйыңыз;

- тек термиялық өңделген тағамдарды тұтыныңыз;

-мерзімі өткен немесе салқындатылмаған тағамдарды жеуге болмайды;

- дайын тағамды бөлме температурасында 2 сағаттан артық қалдырмаңыз;

- ас үйдің тазалығын қадағалаңыз, шикі және дайын өнімдер үшін жеке пышақтар мен тақталарды қолданыңыз;

- азық-түлікті жәндіктер мен кеміргіштерден қорғалған герметикалық ыдыста сақтаңыз;

- үйдегі зиянкестерден уақтылы құтылыңыз;

- ресми рұқсат етілген жерлерде ғана шомылыңыз, су қоймаларынан суды жұтпаңыз.

Есіңізде болсын: гигиенаны сақтау - инфекциядан қорғаудың ең жақсы әдісі, әсіресе жазда.



Әлеуметтік маңызы бар аурулар санатына не кіреді және олар қалай қаржыландырылады